Vepřová panenka s petrželovým pyré

Vepřová panenka s petrželovým pyré od Viki
Zařazení: Leden, ReceptyPorce
4
porceČas přípravy
45
minutKalorie
6
hodin35
minutTyp jídla
Masité
Ingredience
- Vepřová panenka
1ks vepřové panenky (cca 800g)
sůl, pepř
4ČL oleje
- Petrželové pyré
800g petržele
2dcl polotučného mléka
sůl
muškátový oříšek
1ks citron
1PL másla
Postup
- Vepřová panenka
- Panenku očistíme a připravíme z ní dva pěkné válečky, které následně nasolíme, napepříme a v ruce pěkně promasírujeme olejem.
- Rozpálíme si pánev, dokud se nám z ní nezačne kouřit. Následně opečeme válečky ze všech stran! cca 1,5 min z každé strany.
- Mezitím si rozpálíme troubu na 160°C.
- Když máme panenku krásně orestovanou ze všech stran, dáme ji do trouby na mřížku na 15 minut (můžeme použít i vpichovací sondu 70°C v jádře).
- Po vyndání z trouby necháme panenku 3-4 minuty odpočinout, potom ještě dopepříme a můžeme servírovat. Servírujeme rozkrájené na plátky silné cca 2cm.
- Petrželové pyré
- Petržel očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky.
- Nakrájenou petržel dáme do hrnce, osolíme, zalijeme mlékem a do zakrytí veškeré petržele dolijeme vodou.
- Petržel necháme vařit pod pokličkou do poloměkka. Následně sundáme pokličku, aby se nám vyvařila tekutina a vaříme do měkka za občasného promíchání.
- Když je tekutina vyvařená do 1/4 množství petržele, odstavíme z vařiče a rozmixujeme do hladka.
- Poté přidáme podle chuti citronovou šťávu, trochu nastrouhaného muškátového oříšku a případně ještě trochu soli. Nakonec zašleháme lžíci másla.
- TIP: Pro výraznější chuť je možné petržel před vařením zarestovat.