Vepřová panenka s petrželovým pyré

Vepřová panenka s petrželovým pyré

Vepřová panenka s petrželovým pyré od Viki

Recept od Viktorie HrazdílkováZařazení: Leden, Recepty
Porce

4

porce
Čas přípravy

45

minut
Kalorie

6

hodin 

35

minut
Typ jídla

Masité

Ingredience

  • Vepřová panenka
  • 1ks vepřové panenky (cca 800g)

  • sůl, pepř

  • 4ČL oleje

  • Petrželové pyré
  • 800g petržele

  • 2dcl polotučného mléka

  • sůl

  • muškátový oříšek

  • 1ks citron

  • 1PL másla

Postup

  • Vepřová panenka
  • Panenku očistíme a připravíme z ní dva pěkné válečky, které následně nasolíme, napepříme a v ruce pěkně promasírujeme olejem.
  • Rozpálíme si pánev, dokud se nám z ní nezačne kouřit. Následně opečeme válečky ze všech stran! cca 1,5 min z každé strany.
  • Mezitím si rozpálíme troubu na 160°C.
  • Když máme panenku krásně orestovanou ze všech stran, dáme ji do trouby na mřížku na 15 minut (můžeme použít i vpichovací sondu 70°C v jádře).
  • Po vyndání z trouby necháme panenku 3-4 minuty odpočinout, potom ještě dopepříme a můžeme servírovat. Servírujeme rozkrájené na plátky silné cca 2cm.
  • Petrželové pyré
  • Petržel očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky.
  • Nakrájenou petržel dáme do hrnce, osolíme, zalijeme mlékem a do zakrytí veškeré petržele dolijeme vodou.
  • Petržel necháme vařit pod pokličkou do poloměkka. Následně sundáme pokličku, aby se nám vyvařila tekutina a vaříme do měkka za občasného promíchání.
  • Když je tekutina vyvařená do 1/4 množství petržele, odstavíme z vařiče a rozmixujeme do hladka.
  • Poté přidáme podle chuti citronovou šťávu, trochu nastrouhaného muškátového oříšku a případně ještě trochu soli. Nakonec zašleháme lžíci másla.
  • TIP: Pro výraznější chuť je možné petržel před vařením zarestovat.