Uzený hovězí jazyk s vejmrdou a domácím kváskovým chlebem

Uzený hovězí jazyk s vejmrdou a domácím kváskovým chlebem od Viki
Zařazení: Recepty, ÚnorPorce
4
porceČas přípravy
3
hodiny30
minutKalorie
5
hodin45
minutTyp jídla
Masité
Ingredience
1ks uzený hovězí jazyk
3ks bobkový list
6ks nové koření
4 stroužky česneku
sůl, pepř
100g čerstvého křenu
150g jablka
2PL uzeného vývaru
1PL octa
špetka soli
Postup
- Nejprve dáme vařit hovězí jazyk na 3 hodiny do vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, sůl a pepř.
- Po uvaření nám vznikne uzený vývar, který si necháme stranou (TIP můžeme ho použít například na křenovou omáčku podle Pepy. Uvařený jazyk je nutné před podáváním oloupat.
- Nyní si připravíme strouhaný křen s jablkem neboli “vejmrdu”. nastrouháme křen a jablko.
- Strouhaná jablka a křen smícháme, ihned zalijeme octem, horkým vývarem a vmícháme sůl (případně dochutíme cukrem – podle kyselosti jablka).
- Podáváme s domácím žitným kváskovým chlebem.