Svíčková na smetaně s Bavorským pečeným knedlíkem

Svíčková na smetaně s Bavorským pečeným knedlíkem

Svíčková na smetaně s Bavorským pečeným knedlíkem

Recept od Pepa NemravaZařazení: Nezařazené
Počet porcí

4

porce
Čas přípravy

40

minut
Doba vaření

3

hodiny 

Ingredience

  • Svíčková
  • 1kg falešné svíčkové

  • 150g mrkve

  • 150g celeru

  • 60g petržele

  • 1ks velké cibule

  • 2PL octa

  • 2PL plnotučné hořčice

  • 100g másla

  • 5ks bobkový list

  • 6ks nové koření

  • 100g slaniny

  • sůl

  • pepř

  • 200ml smetany 33%

  • 200ml hovězího vývaru

  • Bavorský pečený knedlík
  • 450g toustového chleba

  • 4ks vajec

  • 100g slaniny

  • 1ks cibule

  • 40g másla

  • 2 špetky muškátového oříšku

  • 300ml mléka

  • sůl

  • pepř

  • 1 PL cukru

  • hrst listové petrželky

Postup

  • Svíčková
  • Maso si očistíme a svážeme potravinářským provázkem, nasolíme a napepříme
  • 2/3 másla rozehřejeme v rendlíku, dáme do něj rozpustit cukr,
    přidáme bobkový list, nové koření a necháme chvilku probublávat. Následně scedíme a dáme si bobkový list a nové koření stranou.
  • Do misky si dáme hořčici, ocet osolíme, opepříme a začneme vyšlehávat metličkou. Přitom pozvolna přiléváme máslo.
  • Kořenovou zeleninu si očistíme a nakrájíme na kostičky.
  • Cibuli si oloupeme nakrájíme na drobné kostičky zrovna tak slaninu si nakrájíme nadrobno.
  • Hořčici s máslem a octem si potřeme maso ze všech stran a zbytek směsi nalijeme na zeleninu a promícháme.
  • Polovinu zeleniny dáme do pekáčku na ni položíme maso a zasypeme druhou polovinou zeleniny.
  • V plátýnku nebo v čajovém sítku si přidáme orestovaný bobkový list a nové koření.
  • Přiklopíme pekáček a dáme na 24hodin do chladna.
  • Druhý den dáme péct do trouby vyhřáté na 180st na 3 hodiny
  • Po třech hodinách vyndáme maso a dáme stranou.
  • Směs zeleniny dáme do mixéru a pořádně rozmixujeme
  • Přelijeme do hrnce, zředíme vývarem a zvolna přivedeme k varu.
  • Nyní nalijeme smetanu a provaříme 15 minut, případně doředíme vývarem a dochutíme.
  • Nakonec vmícháme zbytek másla.
  • Bavorský pečený knedlík
  • Toustový chléb nakrájíme na kostičky a dáme usušit do trouby.
  • Mléko zahřejeme a v něm rozpustíme máslo a necháme zchladnout, následně do něj rozšleháme vejce.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme opéct na pánev společně s cibulí, kterou jsme pokrájely nadrobno.
  • Mléko s vajíčky a máslem nalijeme na rohlíky, přidáme nasekanou petrželku, slaninu s cibulkou, zastrouháme muškátovým oříškem, osolíme, opepříme, vše zamícháme a necháme 15 minut odpočinout.
  • Po patnácti minutách děláme z hmoty kuličky požadované velikosti a klademe na plech na němž máme pečící papír.
  • Dáme do trouby vyhřáté na 180 st a pečeme 20- 25 minut
  • Po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným máslem

Poznámky

  • Pokud nemáte hodně výkonný mixér, tak zeleninu ještě propasírujte.