Svatomartinská husa a dva druhy zelí

Svatomartinská husa a dva druhy zelí

Svatomartinská husa a dva druhy zelí

Recept od Pepa NemravaZařazení: Listopad
Počet porcí

4

porce
Čas přípravy

50

minut
Doba vaření

5

hodin 

20

minut

Ingredience

  • Pečená husa
  • 4,2 kg husa

  • 5 větviček rozmarýnu

  • 3 ks jablko

  • 100 g sušených švestek

  • 3 dcl červeného vína

  • 3 PL medu

  • sůl

  • pepř

  • drcený kmín

  • Červené zelí
  • 1,5 kg hlávky červeného zelí

  • 1 PL sádla

  • 1 ks cibule

  • 6 ks Hřebíček

  • 3 ks Badyán

  • 2 dcl červené víno

  • 1 ČL mleté skořice

  • 3 PL octa

  • 2 PL medu

  • sůl

  • pepř

  • celý kmín

  • Bílé zelí
  • 1,5 kg hlávka bílého zelí

  • 1 PL sádla

  • 1 ks cibule

  • Drcený kmín

  • sůl

  • pepř

  • 3 PL ocet

  • 1 PL cukr

Postup

  • Pečená husa
  • Husu pořádně nasolíme, nepepříme a nakmínujeme ze všech stran i zevnitř a dáme do pekáče.
  • Jablka nakrájíme na čtvrtky, posolíme a společně se sušenými švestkami a rozmarýnem nacpeme do husy
  • Husu podlijeme 2dcl červeného vína a dáme ji přiklopenou péct do trouby na 120st 4 hodiny.
  • Po čtyřech hodinách husu odklopíme potřeme směsí medu a zbytku vína, odebereme vypečený tuk a šťávu a dáme odklopenou péci na 160st zhruba 2 hodiny
  • Po dopečení vybereme z pekáče zbytek vypečené šťávy a tuku, dáme do kastrůlku a přidáme i to co jsme odebrali předtím.
  • Do šťávy s tukem potom přidáme i švestky a jablka z husy.
  • Celou tuto směs důkladně rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Vznikne nám krémová omáčka na polití kachny a knedlíků.
  • Červené zelí
  • Vezmeme větší kastrol (po nakrouhání zelí zvětší objem) a na rozpuštěném sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova
  • Mezitím si nakrouháme zelí, přidáme k cibuli a zlehka zarestujeme.
  • Zelí podlijeme červeným vínem a octem, osolíme, opepříme, přidáme kmín, skořici a v čajovém sítku badyán a hřebíček.
  • Přiklopíme pokličkou a necháme dusit do požadované křupavosti. (každý má rád jinou křupavost)
  • Nakonec přidáme med a případně dochutíme.
  • Bílé zelí
  • Vezmeme větší kastrol (po nakrouhání zelí zvětší objem) a na rozpuštěném sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova
  • Mezitím si nakrouháme zelí, přidáme k cibuli a zlehka zarestujeme.
  • Zelí podlijeme trochou vody a octem, osolíme, opepříme, přidáme kmín a cukr.
  • Přiklopíme pokličkou a necháme dusit do požadované křupavosti. (každý má rád jinou křupavost)
  • Nakonec případně dochutíme.