Svatomartinská husa a dva druhy zelí

Svatomartinská husa a dva druhy zelí
Zařazení: ListopadPočet porcí
4
porceČas přípravy
50
minutDoba vaření
5
hodin20
minutIngredience
- Pečená husa
4,2 kg husa
5 větviček rozmarýnu
3 ks jablko
100 g sušených švestek
3 dcl červeného vína
3 PL medu
sůl
pepř
drcený kmín
- Červené zelí
1,5 kg hlávky červeného zelí
1 PL sádla
1 ks cibule
6 ks Hřebíček
3 ks Badyán
2 dcl červené víno
1 ČL mleté skořice
3 PL octa
2 PL medu
sůl
pepř
celý kmín
- Bílé zelí
1,5 kg hlávka bílého zelí
1 PL sádla
1 ks cibule
Drcený kmín
sůl
pepř
3 PL ocet
1 PL cukr
Postup
- Pečená husa
- Husu pořádně nasolíme, nepepříme a nakmínujeme ze všech stran i zevnitř a dáme do pekáče.
- Jablka nakrájíme na čtvrtky, posolíme a společně se sušenými švestkami a rozmarýnem nacpeme do husy
- Husu podlijeme 2dcl červeného vína a dáme ji přiklopenou péct do trouby na 120st 4 hodiny.
- Po čtyřech hodinách husu odklopíme potřeme směsí medu a zbytku vína, odebereme vypečený tuk a šťávu a dáme odklopenou péci na 160st zhruba 2 hodiny
- Po dopečení vybereme z pekáče zbytek vypečené šťávy a tuku, dáme do kastrůlku a přidáme i to co jsme odebrali předtím.
- Do šťávy s tukem potom přidáme i švestky a jablka z husy.
- Celou tuto směs důkladně rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Vznikne nám krémová omáčka na polití kachny a knedlíků.
- Červené zelí
- Vezmeme větší kastrol (po nakrouhání zelí zvětší objem) a na rozpuštěném sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova
- Mezitím si nakrouháme zelí, přidáme k cibuli a zlehka zarestujeme.
- Zelí podlijeme červeným vínem a octem, osolíme, opepříme, přidáme kmín, skořici a v čajovém sítku badyán a hřebíček.
- Přiklopíme pokličkou a necháme dusit do požadované křupavosti. (každý má rád jinou křupavost)
- Nakonec přidáme med a případně dochutíme.
- Bílé zelí
- Vezmeme větší kastrol (po nakrouhání zelí zvětší objem) a na rozpuštěném sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova
- Mezitím si nakrouháme zelí, přidáme k cibuli a zlehka zarestujeme.
- Zelí podlijeme trochou vody a octem, osolíme, opepříme, přidáme kmín a cukr.
- Přiklopíme pokličkou a necháme dusit do požadované křupavosti. (každý má rád jinou křupavost)
- Nakonec případně dochutíme.