Smažený řízek z krkovice a bramborový salát s domácí majonézou

Smažený řízek z krkovice a bramborový salát s domácí majonézou od Pepy
Zařazení: Leden, ReceptyPorce
4
porceČas přípravy
1
hodinaKalorie
15
hodin32
minutTyp jídla
Masité
Ingredience
- Smažený řízek
4 plátky krkovice (4 krát 200g)
4 vejce
200g hladké mouky
3 PL piva
3 suché rohlíky
sůl
pepř
500g sádla
- Bramborový salát
600g brambor
200g mrkve
150g celeru
150g petržele
1 cibule
sůl, pepř, cukr
ocet
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
150g kyselých okurek
2dcl láku z okurek
2PL plnotučné hořčice
80g mraženého hrášku
4 vejce
zelená petrželka
- Domácí majonéza
2 žloutky
2dcl oleje
1PL plnotučné hořčice
1PL octa
1ČL cukru
sůl, pepř
Postup
- Smažený řízek
- Plátky rozklepeme na méně než 1cm, poté nasolíme a napepříme.
- Poté obalíme řízky v mouce, následně ve vajíčkách, která nejprve rozšleháme s pivem a osolíme.
- Nakonec obalíme ve strouhance a ihned smažíme na rozpáleném sádle 5 až 7 minut z každé strany.
- TIP: Při smažení jemně pohupujeme pánví aby se olej dostával i na horní stranu řízku. Nakonec dáme řízky okapat na krajíčky starého chleba.
- Bramborový salát
- Den dopředu si uvaříme brambory (brambory vaříme 6h v osolené vodě se 3PL soli). Zároveň si předvaříme vejce.
- Den dopředu si také naložíme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli do teplého nálevu (nálev: 4dcl vody, 2dcl octa, osolit, 2ČL cukru, 1ks bobkový list, 3 kuličky nové koření) a provaříme!
- Následující den brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, přidáme naloženou zeleninu, okurky nakrájené na kostičky, hořčici, lák z okurek, domácí majonézu (recept níže), na kostičky nakrájená vajíčka, mražený hrášek a zelenou petrželku. Vše opatrně promícháme, ochutnáme a popřípadě dochutíme solí, pepřem, cukrem nebo octem.
- Domácí majonéza
- Žloutky, ocet a hořčici dáme do misky, osolíme, opepříme přidáme lžičku cukru a začneme šlehat.
- Poté postupně po kapkách! přiléváme olej. Zhruba v polovině můžeme přilévat už po “čurůčkách”. Olej přiléváme do zhoustnutí.