Smažený řízek z krkovice a bramborový salát s domácí majonézou

Smažený řízek z krkovice a bramborový salát s domácí majonézou

Smažený řízek z krkovice a bramborový salát s domácí majonézou od Pepy

Recept od Pepa NemravaZařazení: Leden, Recepty
Porce

4

porce
Čas přípravy

1

hodina 
Kalorie

15

hodin 

32

minut
Typ jídla

Masité

Ingredience

  • Smažený řízek
  • 4 plátky krkovice (4 krát 200g)

  • 4 vejce

  • 200g hladké mouky

  • 3 PL piva

  • 3 suché rohlíky

  • sůl

  • pepř

  • 500g sádla

  • Bramborový salát
  • 600g brambor

  • 200g mrkve

  • 150g celeru

  • 150g petržele

  • 1 cibule

  • sůl, pepř, cukr

  • ocet

  • 3 kuličky nového koření

  • 1 bobkový list

  • 150g kyselých okurek

  • 2dcl láku z okurek

  • 2PL plnotučné hořčice

  • 80g mraženého hrášku

  • 4 vejce

  • zelená petrželka

  • Domácí majonéza
  • 2 žloutky

  • 2dcl oleje

  • 1PL plnotučné hořčice

  • 1PL octa

  • 1ČL cukru

  • sůl, pepř

Postup

  • Smažený řízek
  • Plátky rozklepeme na méně než 1cm, poté nasolíme a napepříme.
  • Poté obalíme řízky v mouce, následně ve vajíčkách, která nejprve rozšleháme s pivem a osolíme.
  • Nakonec obalíme ve strouhance a ihned smažíme na rozpáleném sádle 5 až 7 minut z každé strany.
  • TIP: Při smažení jemně pohupujeme pánví aby se olej dostával i na horní stranu řízku. Nakonec dáme řízky okapat na krajíčky starého chleba.
  • Bramborový salát
  • Den dopředu si uvaříme brambory (brambory vaříme 6h v osolené vodě se 3PL soli). Zároveň si předvaříme vejce.
  • Den dopředu si také naložíme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli do teplého nálevu (nálev: 4dcl vody, 2dcl octa, osolit, 2ČL cukru, 1ks bobkový list, 3 kuličky nové koření) a provaříme!
  • Následující den brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, přidáme naloženou zeleninu, okurky nakrájené na kostičky, hořčici, lák z okurek, domácí majonézu (recept níže), na kostičky nakrájená vajíčka, mražený hrášek a zelenou petrželku. Vše opatrně promícháme, ochutnáme a popřípadě dochutíme solí, pepřem, cukrem nebo octem.
  • Domácí majonéza
  • Žloutky, ocet a hořčici dáme do misky, osolíme, opepříme přidáme lžičku cukru a začneme šlehat.
  • Poté postupně po kapkách! přiléváme olej. Zhruba v polovině můžeme přilévat už po “čurůčkách”. Olej přiléváme do zhoustnutí.