Přesnídávková čočková polévka s uzeným

Přesnídávková čočková polévka s uzeným od Pepy
Zařazení: Leden, ReceptyPorce
4
porceČas přípravy
3
hodinyKalorie
7
hodinTyp jídla
Masité
Ingredience
200g čočky namočit den dopředu
uzené koleno
4 stroužky česneku
100g celeru
100g petržele
150g mrkve
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
sůl, pepř
6 lžic sádla
1 cibule
čerstvá petrželka
Postup
- Dáme vařit uzené koleno, přidáme bobkový list, nové koření, česnek, pepř a osolíme dle chuti (raději více).
- Když je vývar hotový, vezmeme čočku a dáme ji vařit do vývaru (kolik čočky máme – dvakrát tolik vývaru – tzn. 400g vývaru na 200g čočky.
- Když je čočka měkká, ½ čočky dáme stranou.
- Do čočky, která zůstala ve vývaru, přilijeme cca 0,5l vývaru a rozmixujeme.
- Orestujeme na sádle cibuli a kořenovou zeleninu – vše nakrájené na kostičky.
- Orestovanou zeleninu přidáme do polévky a povaříme 10 minut.
- Poté přidáme zbytek čočky a uzené maso (z vývaru) nakrájené na kostičky a 5 minut povaříme.
- TIP Zbytek uzeného masa můžeme použít na šunkofleky.
- Při servírování použijeme čerstvou petrželku ze zahrádky.