Přesnídávková čočková polévka s uzeným

Přesnídávková čočková polévka s uzeným

Přesnídávková čočková polévka s uzeným od Pepy

Recept od Pepa NemravaZařazení: Leden, Recepty
Porce

4

porce
Čas přípravy

3

hodiny 
Kalorie

7

hodin 
Typ jídla

Masité

Ingredience

  • 200g čočky namočit den dopředu

  • uzené koleno

  • 4 stroužky česneku

  • 100g celeru

  • 100g petržele

  • 150g mrkve

  • 3 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

  • 6 kuliček pepře

  • sůl, pepř

  • 6 lžic sádla

  • 1 cibule

  • čerstvá petrželka

Postup

  • Dáme vařit uzené koleno, přidáme bobkový list, nové koření, česnek, pepř a osolíme dle chuti (raději více).
  • Když je vývar hotový, vezmeme čočku a dáme ji vařit do vývaru (kolik čočky máme – dvakrát tolik vývaru – tzn. 400g vývaru na 200g čočky.
  • Když je čočka měkká, ½ čočky dáme stranou.
  • Do čočky, která zůstala ve vývaru, přilijeme cca 0,5l vývaru a rozmixujeme.
  • Orestujeme na sádle cibuli a kořenovou zeleninu – vše nakrájené na kostičky.
  • Orestovanou zeleninu přidáme do polévky a povaříme 10 minut.
  • Poté přidáme zbytek čočky a uzené maso (z vývaru) nakrájené na kostičky a 5 minut povaříme.
  • TIP Zbytek uzeného masa můžeme použít na šunkofleky.
  • Při servírování použijeme čerstvou petrželku ze zahrádky.