Pečený králík s baby špenátem a omáčkou z výpeku

Pečený králík s baby špenátem a omáčkou z výpeku

Pečený králík s vepřovým bůčkem, baby špenátem, omáčkou z výpeku a vařeným bramborem

Recept od seleZařazení: Nezařazené
Počet porcí

4

porce
Čas přípravy

6

hodin 

50

minut
Doba vaření

40

minut

Ingredience

  • Pečený králík s vepřovým bůčkem a omáčka
  • 1 celý pečený králík

  • 500g vepřového bůčku

  • 1 PL drcený kmín

  • 2 PL majoránka

  • 2 ks červené cibule

  • 2 dcl černé pivo

  • 2 snítky tymiánu

  • 5 stroužků česneku

  • sůl

  • pepř

  • 5 PL másla na omáčku

  • Špenát
  • 800 g baby špenátu

  • 3 stroužky česneku

  • 1 ks cibule

  • 2 PL másla

  • sůl

  • pepř

  • Vařené brambory
  • 800g brambor

  • sůl

  • 1 hrst petrželky

Postup

  • Pečený králík s vepřovým bůčkem a omáčka
  • Králíka si rozporcujeme, bůček nakrájíme na větší kostky, vše v míse osolíme, okmínujeme, opepříme, posypeme majoránkou, kterou jsme předtím promnuli v ruce a přidáme nastrouhaný nebo prolisovaný česnek.
  • Pořádně rukama promícháme a v masírujeme koření do masa.
  • Do pekáče si vyskládáme na půlkolečka pokrájenou cibuli, na ni vyskládáme králíka a bůček, podlijeme pivem, přiklopíme a dáme péct
  • Pečeme 6 hodin na 110 st
  • Po 6 hodinách vyndáme z trouby, slijeme všechnu šťávu včetně cibule z pekáče a dáme dopéci na 180st 50 minut
  • Šťávu mezitím na plotýnce zredukujeme na polovinu, rozmixujeme tyčovým mixerem, přecedíme přes jemné síto a vmícháme povolené máslo.
  • Baby špenát
  • Špenát si řádně propereme ve studené vodě a necháme okapat nebo vysušíme v čisté utěrce.
  • Cibuli si nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle.
  • Přidáme na tenké plátky pokrájený česnek a pár minut mícháme.
  • Nyní osolíme opepříme a přidáme špenát, který zlehka promícháme.
  • Přiklopíme a necháme 1 minutu dusit.
  • Následně sundáme pokličku, vmícháme máslo ochutnáme a případně dosolíme.
  • Vařené brambory
  • Brambory oloupeme, řádně umyjeme a dáme vařit do osolené vody, až budou měkké
  • Po uvaření brambory slijeme a posypeme sekanou petrželkou.

Poznámky

  • Brambory můžete vařit s kmínem, budou mít lepší chuť.