Moravské FÓPÁ

Moravské FÓPÁ
Porce
4
porceČas přípravy
2
minutyKalorie
6
hodin43
minutTyp jídla
Vegetarián
Ingredience
1,5 l studené vody
2 slepičí skelety nebo kuřecí
6 kuliček pepře
2 bobkové listy
1,5 PL soli
2 mrkve
2 petržele
1/4 celeru
cibule
1 PL oleje
1/2 červené papriky
1 ks chilli paprička
20 ks srdíčka
20 ks růžičková kapustička
1/2 řapíkatého celeru
jarní cibulka
čerstvá petrželka
200g žampionů
3 PL strouhanky
1 PL hladké mouky
pepř, sůl na ochucení knedlíčků
60g hladké mouky
1 vejce
8 PL mléka
špetka prášku do pečiva
sůl na ochucení celestýnských nudlí
Postup
- Do hrnce dáme vařit vodu, skelety, pepř, nové koření, sůl a necháme pomalu táhnout slepičí vývar 2 hodiny.
- Po 2 hodinách přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer bulvu – vše v celku. Uvaříme do měkka.
- V druhém hrnci na troše oleje osmahneme cibuli, papriku a chilli papričku – vše nakrájeno na jemno.
- Do tohoto druhého hrnce přelijeme přecezený slepičí vývar.
- No přecezeného vývaru přidáme kuřecí srdíčka, řapíkatý celer, růžičkovou kapustičku a uvaříme do měkka.
- Mezitím si připravíme houbové knedlíčky – na pánvi osmahneme žampiony nakrájené na jemno. V mističce smícháme žampiony, mouku, strouhanku, pepř, sůl a vytvarujeme pomocí lžičky knedlíčky (nebo pomocí rukou) které necháme zavařit ve vývaru (dokud nevyplavou).
- Na závěr do vývaru přidáme uvařenou mrkve nakrájenou na plátky, čerstvou petrželku a jarní cibulku.
- Polévku servírujeme s domácími celestýnskými nudlemi – smícháme hladkou mouku, vejce, kypřící prášek, sůl a mléko. Tuto směs necháme 5 min odpočinout a poté smažíme na vymazané teflonové pánvi “palačinky” (z obou stran do zlatova). Tyto hotové “palačinky” zabalíme a krájíme nudle, které servírujeme k polévce.
Poznámky
- Polévku doporučujeme servírovat s moravskými jarními kapustovými závitky od Pepy.