Moravské FÓPÁ

Moravské FÓPÁ

Moravské FÓPÁ

Recept od Viktorie Hrazdílková
Porce

4

porce
Čas přípravy

2

minuty
Kalorie

6

hodin 

43

minut
Typ jídla

Vegetarián

Ingredience

  • 1,5 l studené vody

  • 2 slepičí skelety nebo kuřecí

  • 6 kuliček pepře

  • 2 bobkové listy

  • 1,5 PL soli

  • 2 mrkve

  • 2 petržele

  • 1/4 celeru

  • cibule

  • 1 PL oleje

  • 1/2 červené papriky

  • 1 ks chilli paprička

  • 20 ks srdíčka

  • 20 ks růžičková kapustička

  • 1/2 řapíkatého celeru

  • jarní cibulka

  • čerstvá petrželka

  • 200g žampionů

  • 3 PL strouhanky

  • 1 PL hladké mouky

  • pepř, sůl na ochucení knedlíčků

  • 60g hladké mouky

  • 1 vejce

  • 8 PL mléka

  • špetka prášku do pečiva

  • sůl na ochucení celestýnských nudlí

Postup

  • Do hrnce dáme vařit vodu, skelety, pepř, nové koření, sůl a necháme pomalu táhnout slepičí vývar 2 hodiny.
  • Po 2 hodinách přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer bulvu – vše v celku. Uvaříme do měkka.
  • V druhém hrnci na troše oleje osmahneme cibuli, papriku a chilli papričku – vše nakrájeno na jemno.
  • Do tohoto druhého hrnce přelijeme přecezený slepičí vývar.
  • No přecezeného vývaru přidáme kuřecí srdíčka, řapíkatý celer, růžičkovou kapustičku a uvaříme do měkka.
  • Mezitím si připravíme houbové knedlíčky – na pánvi osmahneme žampiony nakrájené na jemno. V mističce smícháme žampiony, mouku, strouhanku, pepř, sůl a vytvarujeme pomocí lžičky knedlíčky (nebo pomocí rukou) které necháme zavařit ve vývaru (dokud nevyplavou).
  • Na závěr do vývaru přidáme uvařenou mrkve nakrájenou na plátky, čerstvou petrželku a jarní cibulku.
  • Polévku servírujeme s domácími celestýnskými nudlemi – smícháme hladkou mouku, vejce, kypřící prášek, sůl a mléko. Tuto směs necháme 5 min odpočinout a poté smažíme na vymazané teflonové pánvi “palačinky” (z obou stran do zlatova). Tyto hotové “palačinky” zabalíme a krájíme nudle, které servírujeme k polévce.

Poznámky