Kulajda se ztraceným vajíčkem

Kulajda se ztraceným vajíčkem

Kulajda se ztraceným vajíčkem

Recept od Pepa NemravaZařazení: Nezařazené
Porce

4

porce
Čas přípravy

30

minut
Kalorie

6

hodin 

7

minut
Typ jídla

Polévka

Ingredience

  • Kulajda
  • 3 lžíce másla

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 400 g brambor

  • 3 lžíc octa

  • 250 ml smetany

  • 2 hrsti sušených hub

  • 2 lžičky cukru

  • Čerstvý kopr

  • Sůl, pepř

  • Ztracené vejce
  • 4 ks vajec

  • 6 lžic octa

  • Sůl

Postup

  • Kulajda
  • Sušené houby si 2 hodiny předem namočíme do misky s vodou.
  • V hrnci Rozehřejeme máslo a na něm zpěníme mouku, tak aby nám vznikla jíška světle růžové barvy.
  • Přilijeme zeleninový vývar, 2 dcl vody z hub a přidáme na větší kostičky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a přidáme ocet.
  • Přivedeme k varu a vaříme brambory do měkka.
  • Když jsou brambory měkké přidáme houby, které jsme si předtím scedili.
  • Přilijeme smetanu, případně dosladíme cukrem a přivedeme k varu.
  • Po 5 minutách vaření odstavíme z plamene a přidáme nadrobno pokrájený kopr.
  • Nandáme na talíř a přidáme ztracené vajíčko.
  • Ztracené vajíčko
  • Do rendlíku dáme vodu, osolíme přivedeme k varu a dáme ocet.
  • Vajíčka si opatrně rozklepneme do čtyř malých hrníčků.
  • Vodu v rendlíku zatočíme lžící a vlijeme opatrně vajíčko doprostřed rendlíku. Vajíčko na mírném ohni vaříme 3 minuty. Po vyndání necháme okapat a dáme do polévky.