Kulajda se ztraceným vajíčkem

Kulajda se ztraceným vajíčkem
Zařazení: NezařazenéPorce
4
porceČas přípravy
30
minutKalorie
6
hodin7
minutTyp jídla
Polévka
Ingredience
- Kulajda
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 l zeleninového vývaru
400 g brambor
3 lžíc octa
250 ml smetany
2 hrsti sušených hub
2 lžičky cukru
Čerstvý kopr
Sůl, pepř
- Ztracené vejce
4 ks vajec
6 lžic octa
Sůl
Postup
- Kulajda
- Sušené houby si 2 hodiny předem namočíme do misky s vodou.
- V hrnci Rozehřejeme máslo a na něm zpěníme mouku, tak aby nám vznikla jíška světle růžové barvy.
- Přilijeme zeleninový vývar, 2 dcl vody z hub a přidáme na větší kostičky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a přidáme ocet.
- Přivedeme k varu a vaříme brambory do měkka.
- Když jsou brambory měkké přidáme houby, které jsme si předtím scedili.
- Přilijeme smetanu, případně dosladíme cukrem a přivedeme k varu.
- Po 5 minutách vaření odstavíme z plamene a přidáme nadrobno pokrájený kopr.
- Nandáme na talíř a přidáme ztracené vajíčko.
- Ztracené vajíčko
- Do rendlíku dáme vodu, osolíme přivedeme k varu a dáme ocet.
- Vajíčka si opatrně rozklepneme do čtyř malých hrníčků.
- Vodu v rendlíku zatočíme lžící a vlijeme opatrně vajíčko doprostřed rendlíku. Vajíčko na mírném ohni vaříme 3 minuty. Po vyndání necháme okapat a dáme do polévky.