Křenová omáčka s uzeným hovězím jazykem a domácím houskovým knedlíkem

Křenová omáčka s uzeným hovězím jazykem a domácím houskovým knedlíkem

Křenová omáčka s uzeným hovězím jazykem a domácím houskovým knedlíkem od Pepy

Recept od Pepa NemravaZařazení: Recepty, Únor
Porce

4

porce
Čas přípravy

4

hodiny 
Kalorie

14

hodin 

56

minut
Typ jídla

Masité

Ingredience

  • Křenová omáčky, hovězí jazyk
  • 180g nakládaného křenu (například Krenex)

  • 1ks uzený hovězí jazyk

  • 1ks křen

  • 3ks bobkový list

  • 6ks nové koření

  • 4 stroužky česneku

  • 250ml smetany

  • 5 PL másla

  • 3 PL hladké mouky

  • sůl, pepř

  • Houskový knedlík
  • 500g hrubé mouky

  • 250g vlažného mléka

  • 1 starší rohlík

  • 1 vejce

  • 10g droždí

  • 1 ČL práškového cukru

  • sůl

Postup

  • Křenová omáčka, hovězí jazyk
  • Nejprve připravíme uzený vývar – hovězí jazyk dáme vařit na 3 hodiny do vody přidáme bobkový list, nové koření, česnek, sůl a pepř.
    Po uvaření nám vznikne uzený vývar, který si necháme do omáčky.
    Uvařený jazyk je nutné před podáváním oloupat.
  • Nyní připravíme omáčku a začneme tím, že dáme do hrnce rozpustit 3 lžíce másla a necháme rozpustit.
  • Na másle následně zarestujeme 2 poradné hrsti strouhaného křenu. Přidáme 3 lžíce mouky a znovu zarestujeme  (pozor ne do hněda! ale do světle žluté barvy).
  • Následně přidáme nakládaný křen (Krenex), další hrst čerstvého křenu a 0,6l uzeného vývaru. Necháme povařit 15-20 minut.
  • Přidáme smetanu a necháme dalších 10 minut povařit. Potom přidáme 2 lžíce másla a rozmixujeme tyčovým mixérem.
    TIP: Před podáváním ještě zastrouháme čerstvým křenem.
  • Houskový knedlík
  • Do mouky dáme cca 1ČL soli a uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko a rozdrolíme droždí. Přidáme lžičku cukru a zalijeme teplým mlékem. Necháme cca 5 min vzejít kvásek.
  • Mezitím si opražíme na kostičky nakrájený knedlík.
  • Opražený rohlík přidáme do směsi k mouce a kvásku a zaděláme těsto. Necháme 30 minut odpočívat na teplém místě.
  • Mezitím si dáme vařit osolenou vodu.
  • Po nakynutí vytvoříme z těsta šišku a dáme vařit do osolené vody na 20 minut (po uplynutí 10 minut je knedlík nutné obrátit). Po vyndání z vody knedlík propícháme vidličkou.