Křenová omáčka s uzeným hovězím jazykem a domácím houskovým knedlíkem

Křenová omáčka s uzeným hovězím jazykem a domácím houskovým knedlíkem od Pepy
Zařazení: Recepty, ÚnorPorce
4
porceČas přípravy
4
hodinyKalorie
14
hodin56
minutTyp jídla
Masité
Ingredience
- Křenová omáčky, hovězí jazyk
180g nakládaného křenu (například Krenex)
1ks uzený hovězí jazyk
1ks křen
3ks bobkový list
6ks nové koření
4 stroužky česneku
250ml smetany
5 PL másla
3 PL hladké mouky
sůl, pepř
- Houskový knedlík
500g hrubé mouky
250g vlažného mléka
1 starší rohlík
1 vejce
10g droždí
1 ČL práškového cukru
sůl
Postup
- Křenová omáčka, hovězí jazyk
- Nejprve připravíme uzený vývar – hovězí jazyk dáme vařit na 3 hodiny do vody přidáme bobkový list, nové koření, česnek, sůl a pepř.
Po uvaření nám vznikne uzený vývar, který si necháme do omáčky.
Uvařený jazyk je nutné před podáváním oloupat. - Nyní připravíme omáčku a začneme tím, že dáme do hrnce rozpustit 3 lžíce másla a necháme rozpustit.
- Na másle následně zarestujeme 2 poradné hrsti strouhaného křenu. Přidáme 3 lžíce mouky a znovu zarestujeme (pozor ne do hněda! ale do světle žluté barvy).
- Následně přidáme nakládaný křen (Krenex), další hrst čerstvého křenu a 0,6l uzeného vývaru. Necháme povařit 15-20 minut.
- Přidáme smetanu a necháme dalších 10 minut povařit. Potom přidáme 2 lžíce másla a rozmixujeme tyčovým mixérem.
TIP: Před podáváním ještě zastrouháme čerstvým křenem. - Houskový knedlík
- Do mouky dáme cca 1ČL soli a uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko a rozdrolíme droždí. Přidáme lžičku cukru a zalijeme teplým mlékem. Necháme cca 5 min vzejít kvásek.
- Mezitím si opražíme na kostičky nakrájený knedlík.
- Opražený rohlík přidáme do směsi k mouce a kvásku a zaděláme těsto. Necháme 30 minut odpočívat na teplém místě.
- Mezitím si dáme vařit osolenou vodu.
- Po nakynutí vytvoříme z těsta šišku a dáme vařit do osolené vody na 20 minut (po uplynutí 10 minut je knedlík nutné obrátit). Po vyndání z vody knedlík propícháme vidličkou.