Koprová omáčka se špekovým knedlíkem

Koprová omáčka se špekovým knedlíkem

Koprová omáčka se špekovým knedlíkem

Recept od Pepa NemravaZařazení: Recepty, Říjen
Počet porcí

4

porce
Čas přípravy

40

minut
Doba vaření

40

minut
Kalorie

360

kcal

Ingredience

  • Koprová omáčka
  • 1 kg hovězího zadního masa

  • 1 ks petržel

  • 2 ks mrkev

  • 100 g celer

  • 6 kuliček nového koření

  • 3 bobkové listy

  • sůl

  • cukr

  • Kopr (obereme zhruba tři hrstě a stonky taky necháme)

  • 250 ml smetany 33%

  • 300 ml mléka

  • 3 žloutky

  • 3 PL octa

  • 2 PL másla

  • 1 PL hladké mouky

  • 1,5 l vody

  • Šperkový knedlík
  • 8 ks den starých rohlíků

  • 2 ks vejce

  • 150 g slaniny nebo špeku

  • 80 g másla

  • 200 g vlažného mléka

  • sůl

  • pepř

  • špetka muškátového oříšku

  • 1 hrst nasekané petrželky

Postup

  • Koprová omáčka
  • Maso dáme vcelku do hrnce přidáme, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, nové koření a stonky z kopru zalijeme studenou vodou a dáme vařit.
  • Když se vývar začne vařit, snížíme teplotu, aby jen zlehka probublával a necháme odklopený vařit, až bude maso měkké (zhruba 3hodiny).
  • Když je maso měkké vyndáme ho z vývaru a ten opatrně přecedíme přes jemné síto.
  • Vývar přivedeme znovu k varu osolíme, opepříme a přidáme ocet dle chuti.
  • Následně přilijeme 200 ml a provaříme 5 minut.
  • Vezmeme smetanu, rozšleháme s hladkou moukou a za stálého míchání nalijeme do vývaru. Znovu 5 minut provaříme.
  • Zbytek mléka rozšleháme se žloutky a za stálého míchání opět nalijeme do omáčky a odstavíme z plamene.
  • Nyní postupně do omáčky vmícháme máslo.
  • Nakonec přidáme čerstvě nasekaný kopr a na plátky nakrájené maso.
  • Špekový knedlík
  • Den staré rohlíky si nakrájíme na kostičky a dáme usušit do trouby na 80st zhruba 20 minut.
  • Mezitím si oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme pevný sníh.
  • Špek orestujeme zlehka na pánvi a přidáme rozpustit máslo.
  • Vlažné mléko si rozšleháme se žloutky (mléko musí být opravdu jenom vlažné, aby se žloutky neuvařili).
  • Nyní si dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce.
  • Kostičky rohlíků dáme do velké mísy, zalijeme špekem s máslem, následně mlékem se žloutky. Osolíme, opepříme, nastrouháme špetku muškátového oříšku, přidáme nasekanou petrželku a zamícháme.
  • Nyní velmi pomalu vmícháme bílkový sníh.
  • Vezmeme si potravinářskou folii a balíme z knedlíků šišky.
  • Když máme šišky nachystány, dáme do vroucí osolené vody a vaříme 20-30 minut dle velikosti šišek.
  • Knedlíky vyndáme z folie, před podáváním nakrájíme na požadované tvary, dáme na pánev drobet másla a opečeme knedlíky do zlatova.

Poznámky

  • Já přidávám do špekových knedlíků ještě hrst kopru, aby ho v celém jídle nebylo málo.