Koprová omáčka se špekovým knedlíkem

Koprová omáčka se špekovým knedlíkem
Zařazení: Recepty, ŘíjenPočet porcí
4
porceČas přípravy
40
minutDoba vaření
40
minutKalorie
360
kcalIngredience
- Koprová omáčka
1 kg hovězího zadního masa
1 ks petržel
2 ks mrkev
100 g celer
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
sůl
cukr
Kopr (obereme zhruba tři hrstě a stonky taky necháme)
250 ml smetany 33%
300 ml mléka
3 žloutky
3 PL octa
2 PL másla
1 PL hladké mouky
1,5 l vody
- Šperkový knedlík
8 ks den starých rohlíků
2 ks vejce
150 g slaniny nebo špeku
80 g másla
200 g vlažného mléka
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
1 hrst nasekané petrželky
Postup
- Koprová omáčka
- Maso dáme vcelku do hrnce přidáme, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, nové koření a stonky z kopru zalijeme studenou vodou a dáme vařit.
- Když se vývar začne vařit, snížíme teplotu, aby jen zlehka probublával a necháme odklopený vařit, až bude maso měkké (zhruba 3hodiny).
- Když je maso měkké vyndáme ho z vývaru a ten opatrně přecedíme přes jemné síto.
- Vývar přivedeme znovu k varu osolíme, opepříme a přidáme ocet dle chuti.
- Následně přilijeme 200 ml a provaříme 5 minut.
- Vezmeme smetanu, rozšleháme s hladkou moukou a za stálého míchání nalijeme do vývaru. Znovu 5 minut provaříme.
- Zbytek mléka rozšleháme se žloutky a za stálého míchání opět nalijeme do omáčky a odstavíme z plamene.
- Nyní postupně do omáčky vmícháme máslo.
- Nakonec přidáme čerstvě nasekaný kopr a na plátky nakrájené maso.
- Špekový knedlík
- Den staré rohlíky si nakrájíme na kostičky a dáme usušit do trouby na 80st zhruba 20 minut.
- Mezitím si oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme pevný sníh.
- Špek orestujeme zlehka na pánvi a přidáme rozpustit máslo.
- Vlažné mléko si rozšleháme se žloutky (mléko musí být opravdu jenom vlažné, aby se žloutky neuvařili).
- Nyní si dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce.
- Kostičky rohlíků dáme do velké mísy, zalijeme špekem s máslem, následně mlékem se žloutky. Osolíme, opepříme, nastrouháme špetku muškátového oříšku, přidáme nasekanou petrželku a zamícháme.
- Nyní velmi pomalu vmícháme bílkový sníh.
- Vezmeme si potravinářskou folii a balíme z knedlíků šišky.
- Když máme šišky nachystány, dáme do vroucí osolené vody a vaříme 20-30 minut dle velikosti šišek.
- Knedlíky vyndáme z folie, před podáváním nakrájíme na požadované tvary, dáme na pánev drobet másla a opečeme knedlíky do zlatova.
Poznámky
- Já přidávám do špekových knedlíků ještě hrst kopru, aby ho v celém jídle nebylo málo.