Koblížky plněné jahodovou zavařeninou

Koblížky plněné jahodovou zavařeninou
Zařazení: NezařazenéPorce
16
porceČas přípravy
2
hodinyKalorie
5
hodin16
minutTyp jídla
Sladké
Ingredience
300g hladké mouky
100g polohrubé mouky
150ml mléka
3/4 kostky droždí
2 žloutky
3 lžíce rumu
40g cukru
70g másla
Kůra z jednoho citronu
Špetka soli
500g sádla na smažení
1 sáček vanilkového cukru
Moučkový cukr na posypání
Postup
- Mléko dáme do rendlíku a zahřejeme tak, aby bylo vlažné.
- Přidáme rozmačkané máslo, rozdrolené droždí polovinu cukru, 2 lžíce hladké mouky rum, žloutky a rozmícháme.
- Necháme 10minut pod pokličkou pracovat.
- Mezi tím smícháme v míse hladkou a polohrubou mouku, špetku soli, zbytek cukru, vanilkový cukr a kůru z citronu.
- Po 10 minutách přilijeme kvásek a hnětením zaděláme těsto.
- Když máme těsto řádně propracované (10 minut hníst minimálně), přikryjeme misku utěrkou a dáme kynout na teplé místo 1-1,5 hodiny, tak aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Po vykynutí si těsto rozválejte na plát tlustý 1 cm a pomocí skleničky nebo vykrajovátka tvořte kolečka.
- Pokud nebudete koblížky plnit nechte je přikryté utěrkou 10 minut a následně dejte pozvolna smažit do kastrolu s rozpáleným sádlem.
- Pokud budete plnit zavařeninou, tak na střed poloviny koleček dávejte lžičku zavařeniny a druhou polovinou koleček opatrně překlápějte. Následně opatrně přimáčkněte okraje tak, aby vám při smažení zavařenina nevytekla.
- Koblížky zvolna smažte ve větší vrstvě sádla tak, aby plavali na hladině a nedotýkali se dna. Smažte do zlatova z každé strany 3-4 minuty.
- Po vyndání nechte okapat a před podáváním zasypejte moučkovým cukrem.