Koblížky plněné jahodovou zavařeninou

Koblížky plněné jahodovou zavařeninou

Koblížky plněné jahodovou zavařeninou

Recept od Pepa NemravaZařazení: Nezařazené
Porce

16

porce
Čas přípravy

2

hodiny 
Kalorie

5

hodin 

16

minut
Typ jídla

Sladké

Ingredience

  • 300g hladké mouky

  • 100g polohrubé mouky

  • 150ml mléka

  • 3/4 kostky droždí

  • 2 žloutky

  • 3 lžíce rumu

  • 40g cukru

  • 70g másla

  • Kůra z jednoho citronu

  • Špetka soli

  • 500g sádla na smažení

  • 1 sáček vanilkového cukru

  • Moučkový cukr na posypání

Postup

  • Mléko dáme do rendlíku a zahřejeme tak, aby bylo vlažné.
  • Přidáme rozmačkané máslo, rozdrolené droždí polovinu cukru, 2 lžíce hladké mouky rum, žloutky a rozmícháme.
  • Necháme 10minut pod pokličkou pracovat.
  • Mezi tím smícháme v míse hladkou a polohrubou mouku, špetku soli, zbytek cukru, vanilkový cukr a kůru z citronu.
  • Po 10 minutách přilijeme kvásek a hnětením zaděláme těsto.
  • Když máme těsto řádně propracované (10 minut hníst minimálně), přikryjeme misku utěrkou a dáme kynout na teplé místo 1-1,5 hodiny, tak aby zdvojnásobilo svůj objem.
  • Po vykynutí si těsto rozválejte na plát tlustý 1 cm a pomocí skleničky nebo vykrajovátka tvořte kolečka.
  • Pokud nebudete koblížky plnit nechte je přikryté utěrkou 10 minut a následně dejte pozvolna smažit do kastrolu s rozpáleným sádlem.
  • Pokud budete plnit zavařeninou, tak na střed poloviny koleček dávejte lžičku zavařeniny a druhou polovinou koleček opatrně překlápějte. Následně opatrně přimáčkněte okraje tak, aby vám při smažení zavařenina nevytekla.
  • Koblížky zvolna smažte ve větší vrstvě sádla tak, aby plavali na hladině a nedotýkali se dna. Smažte do zlatova z každé strany 3-4 minuty.
  • Po vyndání nechte okapat a před podáváním zasypejte moučkovým cukrem.