Domácí chléb kváskový

Domácí chléb kváskový
Zařazení: Leden, ReceptyPorce
10
porceČas přípravy
5
hodinKalorie
2
hodiny48
minutTyp jídla
Vegan
Ingredience
160g oživeného kvásku
240g žitné mouky
140g vody
10g soli
10g kmínu
Postup
- Nejprve musíme mít připravený kvásek. Kvásek vyrobíme smícháním 20g hladké mouky a 60g vody – tuto směs necháme na teplém místě zrát 24h.
- Z této směsi odebereme 20g kvásku a ke kvásku přidáme 60g hladké mouky a 120g vody a opět necháme 24h zrát. Tento postup opakujeme celkem 4krát (zbytky kvásku můžeme využít stejným způsobem, jen je třeba myslet, že kvásku budeme mít pak plný dům 😊).
- Pokud máme oživený kvásek již k dispozici, pak jej přidáme mouku, vodu, sůl a pepř. Pokud chceme vytvořit například cibulový nebo škvarkový chléb, do směsi přidáme 50 g smažené cibule, škvarků, či cokoli vás napadne a jakou příchuť chlebu budete chtít.
- Směs umístíme do chlebové ošatky nebo do formy a necháme kynout cca 4h. Poté chléb vyklepneme z ošatky nebo z formy, nařízneme do kříže a omašlujeme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 230°C/10min, poté teplotu snížíme a pečeme při 200°C 30 min.
- Chléb podáváme k odlehčené čočkové pomazánce nebo k poctivé bučkové pomazánce (zde doporučujeme chléb škvarkový).