Domácí chléb kváskový

Domácí chléb kváskový

Domácí chléb kváskový

Recept od Pepa NemravaZařazení: Leden, Recepty
Porce

10

porce
Čas přípravy

5

hodin 
Kalorie

2

hodiny 

48

minut
Typ jídla

Vegan

Ingredience

  • 160g oživeného kvásku

  • 240g žitné mouky

  • 140g vody

  • 10g soli

  • 10g kmínu

Postup

  • Nejprve musíme mít připravený kvásek. Kvásek vyrobíme smícháním 20g hladké mouky a 60g vody – tuto směs necháme na teplém místě zrát 24h.
  • Z této směsi odebereme 20g kvásku a ke kvásku přidáme 60g hladké mouky a 120g vody a opět necháme 24h zrát. Tento postup opakujeme celkem 4krát (zbytky kvásku můžeme využít stejným způsobem, jen je třeba myslet, že kvásku budeme mít pak plný dům 😊).
  • Pokud máme oživený kvásek již k dispozici, pak jej přidáme mouku, vodu, sůl a pepř. Pokud chceme vytvořit například cibulový nebo škvarkový chléb, do směsi přidáme 50 g smažené cibule, škvarků, či cokoli vás napadne a jakou příchuť chlebu budete chtít.
  • Směs umístíme do chlebové ošatky nebo do formy a necháme kynout cca 4h. Poté chléb vyklepneme z ošatky nebo z formy, nařízneme do kříže a omašlujeme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 230°C/10min, poté teplotu snížíme a pečeme při 200°C 30 min.
  • Chléb podáváme k odlehčené čočkové pomazánce nebo k poctivé bučkové pomazánce (zde doporučujeme chléb škvarkový).